Turvallisesti matkalla

Elämä Nizzassa ja Rivieran kaupungeissa ei ole sen turvattomampaa kuin muissakaan kaupungeissa, joissa vierailee paljon turisteja. Todennäköisyys, että matkailija tulisi muutaman viikon aikana huijatuksi tai että häneltä varastettaisiin jotakin ei ole suuri, mutta kasvaa sitä mukaa mitä ajattelemattomammin tavaroita kuljetetaan mukana.

Missä varkaat toimivat?

Tungos, bussi, juna, raitiovaunu

Yleisohjeena voisi sanoa, että väenpaljoutta kannattaa välttää. Se houkuttelee paikalle
varkaiden lisäksi myös mahdollisia terroristeja tekemään iskujaan. Käytännössä
taitaa kuitenkin olla mahdotonta pitää kovin suurta etäisyyttä muihin ihmisiin
Rivieralla ainakaan kesäaikaan. Lomakohde pitäisi silloin valita jostain muualta.

Tungoksessakin on syytä pyrkiä pitämään tavaroistaan huolta. Selkäreppu ja käsilaukku ovat
vaikeasti vahdittavia, mutta taitava varas vie lompakon kyllä suljetusta taskustakin. Varkaat ja huijarit ovat uskomattoman taitavia ja innovatiivisia. Huolellisinkaan henkilö ei ole täysin turvassa, mutta tervettä järkeäkäyttäen voi välttää pahimmat karikot.

Varkaiden yleisesti käyttämä harhautus on ikivanha mutta yhä toimiva: johonkin osaan
kehoasi kohdistetaan painetta, samalla kun taitavat sormet vain käväisevät taskussasi tai laukussasi. Olennaista melkein kaikille tällaisille varkauksille on niiden kolmiosainen rakenne: valmistelu, harhautus ja itse varkaus. Valmistelusta ei uhri tiedä mitään. Varas valitsee uhrin ja toteuttaa suunnitelman joko yksin tai kumppaneidensa kanssa.

Esimerkiksi rullaportaissa edelläsi olevalta mieheltä putoaa avainnippu jonnekin jalkoihin. Hän kumartuu sitä etsimään ja joudut väistämään. Samanaikaisesti takanasi tuleva henkilö
poimii taskustasi puhelimen tai lompakon huomiosi ollessa kiinnittynyt avaimen etsintään.

Mikä neuvoksi?

Tunnista varkaita suosiva tilanne ja ole hereillä. Juopuneena tai väsyneenä olet aina
helpompi uhri varkaalle.

Henkilöauto

Autolla liikuttaessa kannattaa ovet aina lukita myös ajon aikana. Parkkeerattuun autoon ei ole hyvä jättää mitään näkyville.

Jos vuokraat auton, pidä erityistä huolta auton avaimista. Jos varas vie sekä avaimen että auton, korvausasiat saattavat todella mutkikkaita.

Taksit

Älä käytä muita kuin virallisia takseja,laittomat voivat olla jopa vaarallisia. Nizzan lentokentän virallisillakin takseilla on lentokentältä lähtiessä joskus erikoishinnat turisteille.

Jos maksu tuntuu liian suurelta (esim. 40-50 euroa keskikaupungille), reklamoi heti
ja jos/kun se ei auta, vaadi kuitti ja katso auton katolla olevasta taksivalosta auton numero. Vie kuitti ja numero Nizzan turistitoimistoon (rannalla aivan keskustassa) ja sano että haluat toimittaa ylihintaisen kuitin ja auton numeron turistipoliisille.

Väitetään, että jos yksi auto saa liian monta valitusta, se menettää oikeutensa päivystää lentokentällä, ja sitä vilpillinen kuljettaja ei missään nimessä halua.


Levottomia seutuja?


Jokaisessa kaupungissa on omat alueensa, joita turistin kannattaa välttää. Jos sinulla ei
Nizzassa ole asiaa kaupunginosiin nimeltä Les Moulins, l'Ariane tai La Trinite, älä turhaan mene sinne.

Rantakatu Promenade des Anglais ja Vanha kaupunki ovat niin kauniita ja suosittuja, että myös monet turisteista hyötymään pyrkivät tahot viihtyvät siellä.

Aivan samalla tavalla kuin Helsingissä kukaan ei kehota menemään yöllä ilman asiaa Kaisaniemen puistoon, Nizzassakaan ei kannata yöaikaan hengailla rautatieaseman tienoilla.

Onko asema siis vaarallinen? Ei normaaliaikoina, sen enempää kuin mikään matkailijoita
kuhiseva paikka.


Yhteenveto

Todennäköisyys, että matkailija tulisi muutaman viikon aikana juuri Rivieralla huijatuksi tai että häneltä varastettaisiin jotakin, ei ole suuri. Se kasvaa kuitenkin sitä mukaa mitä ajattelemattomammin ihminen kuljettaa mukana tavaroitaan. Matkasta voi nauttia täysin rinnoin ja samalla tajuta, kun tilanne vaatii valppautta.


Nizzan kukkamiehen mukana toivotamme kaikille turvallista aikaa Rivieralla!